Naša spletna stran v namen boljšega delovanja uporablja piškotke. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem
Domov   |   Kazalo   |   Kontakt

 

SOČEN SKUTNI BOŽIČNI KRUH

Sestavine:

500 g moke
1 pecilni prašek
150 g sladkorja
200 g hladnega masla
100 g olupljenih mletih mandljev
200 g rozin
1 vanilin sladkor
250 g polnomastne skute
1 steklenička mandljeve arome
1 žlica limonine lupine
1 žlička mletega janeža
3 žlice sladke smetane

sladkor v prahu
sladka smetana  za premaz

V osnovni posodi z nožem najprej zmeljemo mandlje na 4. hitrosti. Ko so zmleti jih stresemo v skledo , ter jim dodamo moko, pecilni prašek in pomešamo.  V osnovni posodi nato zmešamo sladkor, maslo, skuto, vanilin sladkor, mleti janež, limonino lupinico, smetano  in mandljevo aromo na 1. oz. 2. hitrosti.  Ko je masa zmešana dodamo še zmešane suhe sestavine in vse dobro zamesimo v gladko testo na 4. hitrosti.  Testu na koncu še s pulznim delovanjem primešamo rozine /3. hitrost/.

Testo oblikujemo v podolgovato ovalno štruco. štruco nekoliko sploščimo in namažemo  z mrzlo vodo, da zgladimo površino. Eno od daljših stranic preganemo do polovice proti sredini in pritisnemo. Tako dobi  božični kruh značilno obliko. Božični kruh položimo na  peki papir  v pekaču in ga damo v pečico na spodnjo rešetko. Pečemo ga  cca 60 minut pri 190 stopinjah (v ventilacijski pečici pri 170 stopinjah).

Pečeni božični kruh  takoj,  še vročega  premažemo s sladko smetano in na debelo potresemo s sladkorjem v prahu /kristalni sladkor zmeljemo v osnovni posodi z nožem na 4. hitrosti/. Kolač razrežemo po 2 ali 3 dneh. 
Naj vam božični kruh popestri vaše praznike in Dober tek!

Izdelava spletnih strani: Supernet.si
ROBODOM d.o.o, Liminjanska 96, Lucija, 6320 Portorož, Tel.: 01 511 15 24, Fax: 01 511 12 24, E-mail: robodom.si@gmail.com | Politika zasebnosti